Roaming

Skulle det vara så att du befinner dig på en plats, kanske utomlands, som din mobiloperatör inte täcker kan du fortsätta att använda samma tjänster på din mobil via en annan operatörs nät. Detta kallas för roaming som faktiskt är ett passande namn då roaming betyder ”vandra”, vilket är precis det din mobil gör. Den vandrar helt enkelt över till ett annat nätverk om du inte längre skulle ha täckning hos din operatör vilket du sällan har om du till exempel befinner dig i ett annat land.

Att det skulle hända i Sverige är emellertid mycket ovanligt med tanke på att de flesta operatörer täcker de största delarna utav Sveriges yta.

Avgifter för roaming

Kanske har du någon gång hört talas om att det första man bör göra när man landar i ett annat land är att stänga av roaming och mobildata på mobiltelefonen. Anledningen till detta är på grund av att avgifterna för roaming kan bli riktigt höga om man använder sin mobiltelefon flitigt via någon annans nätverk under en längre period, genom att till exempel ringa eller surfa. Befinner du dig dock inom EU finns det som tur är en gräns som hindrar din operatör ifrån att ta ut allt för höga roamingavgifter.

Avgifterna för roamingen står din vanliga operatör i Sverige för och kostnaden läggs därefter på din kommande mobilräkning. Du får med andra ord ingen räkning direkt ifrån den operatör du använder dig av utomlands men du kommer garanterat få en dyr räkning att ta itu med om du inte är noggrann med ditt mobilanvändande.

Tips för att minska roamingavgifterna utomlands

Nedan ska vi lista några hjälpsamma tips på hur du minskar risken för dyra överraskningar på din nästa mobilräkning.

  • Stäng av roaming och mobildata när du landar i ett nytt land. Slå därefter endast på det när du väl behöver använda internet.
  • Glöm inte att stänga av roamingen efter att du är färdig med ditt surfande! Även om du inte använder mobilen aktivt kan kostnaden fortfarande ticka på i bakgrunden om du till exempel har appar som kräver en internetuppkoppling.
  • Försök att i allra möjligaste mån använda dig av trådlösa nätverk när du befinner dig utomlands. Att ansluta till ett sådant nätverk är nämligen helt gratis. Dessutom är det sällan svårt att hitta platser med Wi-Fi i dagsläget, både hotell, restauranger och caféer brukar erbjuda detta helt utan kostnad.

Roamingavgifter i EU slopades under 2017

Vi kan gladeligen meddela att EU-parlamentet under sommaren 2015 beslutade att roamingavgifterna inom EU ska slopas under sommaren 2017. Detta innebär alltså att du inte kommer behöva betala mer för ditt mobilanvändande, oavsett i vilket EU-land du än befinner dig (inklusive Norge, Island och Liechtenstein) Detta tycker vi på Operatörer.se är ett fullständigt lysande beslut då det både kommer spara oss pengar samtidigt som vi kan använda våra mobiler i en större utsträckning utomlands.

Dessutom bestämdes EU-parlamentet även att nätneutralitet ska införas, vilket innebär att operatörer inte ska kunna prioritera viss trafik före annan trafik. Detta har tidigare haft som resultat att samtliga kunder inte blivit erbjudna samma hastighet och kvalitet, trots att de använt sig av samma operatör. Poängen med nätneutralitet är alltså att alla kunder ska få samma möjligheter till ett snabbt och välfungerande nät, vilket vi tycker är mer än rimligt.

Innan du surfar gratis utomlands – läs detta

Att man numera kan surfa gratis utomlands är självklart något som är mycket positivt. Dock finns det en del dolda problem som många inte tänker på och som gör att surfen utomlands skiljer sig en del ifrån surfen hemma. Nedan ska vi ge dig våra bästa tips på vad du bör ha i åtanke innan du slår på surfen utomlands.

1. Surfmängden är begränsad

Även om det är gratis att surfa utomlands så kan det ibland vara gratis till en viss gräns. Operatörerna får nämligen begränsa den mängd surf som används inom EU. Många operatörer har dock samma regler i Sverige som i resten av EU, men andra kan begränsa surfen till en viss mängd. Detta är något som du naturligtvis bör ta reda på i förväg så du inte åker på en dyr överraskning efter din avkopplande semester.

2. Gratis surf gäller bara under en viss tid 

Skulle det vara så att du vistas i utlandet i mer än 4 månader kan samma roamingregler som i hemlandet sluta gälla. Då måste du kunna visa varför du befunnit dig i utlandet så länge, till exempel med intyg för utlandsstudier eller liknande. Skulle du inte kunna visa upp dessa uppgifter kan du bli skyldig att betala tilläggsavgifter utöver kostnaden för ditt mobilabonnemang. Anledningen till detta är helt enkelt eftersom kostnaden för surfen i Sverige i många fall kostar lika mycket som surfen i andra länder.

3. Satellittelefoner omfattas inte av den fria roamingen

Om du har en satellittelefon får du tyvärr inte befinna dig på utländska nät utan kostnad. Skulle du av någon anledning vara tvungen att koppla upp dig till internet på en satellittelefon, till exempel om du befinner dig i ett nödläge på en båt eller liknande, så kostar detta extra.

4. Risken för tilläggsavgifter finns alltid

Reglerna om den fria roamingen är ganska nya i dagsläget. Dock kan det visa sig att den fria surfen skapar stora förluster för de olika operatörerna (vilket är ganska troligt med tanke på att man betalade så mycket för att surfa utomlands tidigare) och då kan du bli tvungen att betala en tilläggsavgift. På så sätt kan operatören kompensera för sina egna förluster.