Att tänka på vid val av operatör

När du ska välja ut en bredbands- och mobiloperatör är det flera saker du bör tänka på innan du bestämmer dig.

Ska du ha ett fast eller mobilt bredband?

Vilken operatör du ska vända dig till beror på vilken sorts bredband du vill ha. Det finns bredbandsoperatörer som bara har mobila bredband, operatörer som bara har fasta bredband och de som har både och.

  • Fast bredband. Vi på operatörer.se rekommenderar att du använder ett snabbt och stabilt bredband i hemmet om du ofta är ute på nätet och sedan kompletterar med ett mobilt bredband som du kan använda dig av när du är på språng.
  • Mobilt bredband. Om du inte använder dig av internet så ofta eller sällan streamar en massa högupplöst film och laddar ner stora filer räcker det emellertid med ett mobilt bredband.

Vilken mobiloperatör har bäst täckning?

När du ska skaffa ett mobilabonnemang/kontantkort eller mobilt bredband bör ta reda på vilken operatör som har bäst täckning där du bor. I de mest befolkade delarna av Sverige brukar de flesta operatörer ha en bra täckning, men om du bor på landsbygden, i Göteborgs eller Stockholms skärgård eller i norra Sverige bör du kolla hur bra mottagning du kan få. De flesta mobiloperatörer har en täckningskarta på sin hemsida som du kan kolla på.

Hur mycket är du villig att betala?

Naturligtvis ska du även jämföra operatörernas priser innan du skaffar ett abonnemang eller ett kontantkort, men först efter att du har hittat de bredband och de mobilabonnemang eller kontantkort som passar dig bäst. Det är ju värdelöst att skaffa ett mobilt bredband eller ett mobilabonnemang som har usel täckning eller är för långsamt bara för att det är billigt eller hur?

Ska du skaffa mobiltelefoni, IP-telefoni och bredband på en gång?

Om du skaffa flera abonnemang på en gång så kanske det kan vara smidigt att samla allt hos en och samma operatör. Det brukar dessutom även bli billigare att samla sin mobiltelefoni, vanliga telefoni och sitt bredband på ett ställe eftersom många operatörer då ger dig ett bra paketpris.