Bredband fiber

Det är en fröjd att surfa med ett bredband som distribueras via fiber, det är klart stabilare än mobilt bredband och man kan nå betydligt högre hastigheter än med ADSL och de andra gamla fasta bredbanden. Med bredbandband fiber surfar du blixtsnabbt och den stora bandbredden gör att hela familjen kan streama film samtidigt på sina surfplattor, datorer och TV-apparater utan att det börjar lagga. Ett fiberbredband på 100 – 1000 Mbit/s är lyx som alla borde unna sig.

Framtidssäkert

Även om ett bredband via fiber kanske känns som en lyx idag kommer det förmodligen vara en nödvändighet imorgon. Visst är även mobilt bredband med 5G på gång och ska börja rullas ut år 2020, men sedan kommer det säkert ta några år till innan det fungerar fullt ut och når hela landet.

I vilket fall som helst kommer högre hastigheter och en betydlig större bandvidd vara ett måste redan om några år eftersom nätet blir allt mer krävande. Hemsidorna blir hela tiden tyngre, videoupplösningarna högre och bildfilerna större. Idag skulle det gamla telefonmodemet som gav användaren en hastighet på 33 600 bit/s (0,0336 Mbit/s) inte alls fungera även om det funkade relativt bra i mitten av 90-talet, samma sak kommer att gälla i framtiden för de ADSL och mobila bredband som idag ger användaren en hastighet runt 30 Mbit/s.

Även om du bor i villa är det ingen dum idé att tacka jag om du får ett erbjudande om fiberbredband trots att det kanske kostar dig närmare 20 000 kr. Det är en bra investering inför framtiden då dagens övriga uppkopplingar inte kommer att räcka till och det är något som din köpare förmodligen kommer att fråga om den dag du säljer din bostad.

Bra vid många användare

Som sagt, om det är många i ditt hushåll som kopplar upp sig mot nätet och som utför datakrävande uppgifter, såsom filmstreaming, räcker inte ens 30 Mbit/s alltid till. Risken för att internet blir segt när tre, fyra personer streamar HD-film samtidigt som någon laddar ner en stor fil är stor. Om ni har ett fiberbredband kommer er streaming garanterat inte börja lagga och surfandet kommer flyta på hur bra som helst oavsett hur många enheter som är uppkopplat mot nätet, i alla fall om ni kör på 250 Mbit/s eller högre men även 100 Mbit/s brukar räcka långt i dagens läge.