Fast bredband

Det finns många fördelar med att ha ett fast bredband istället för ett mobilt bredband. Ett fast brandband är oftast snabbare (mycket snabbare!), stabilare och har ingen begränsning när det gäller datamängd som ett mobilt bredband har. Därför är ett fast bredband det självklara valet för hemmet och det mobila bredbandet när du är på språng.

Det finns två olika sorters fasta bredband: bredband via kabel och bredband via telejack. Nu ska vi på operatörer.se titta närmare på dessa bredband.

Fast bredband via kabel

Det snabbaste och mest stabila fasta bredbandet får du via ditt bredbandsuttag. Idag använder sig allt fler av fiberbredband som kan ge dig enormt höga hastigheter, men det finns emellertid många olika hastigheter att välja på. Det långsammaste fasta bredbandet är på bara 8 Mbit/s (som i princip ingen använder sig av idag) och det snabbaste ger dig en hastighet på hela 1000 Mbit/s. De vanligaste hastigheterna folk använder sig av idag ligger på 100 – 250 Mbit/s och det är riktigt bra. Med en sådan hastighet kan du streama högupplöst video utan problem och blixtsnabbt ladda ner filer från nätet.

Fast bredband via telefonjack

Bredband via telefonjack (ADSL) har funnits i många år och är ett relativt pålitligt fast bredband, men det är inte lika snabbt och stabilt som ett bredband via kabel brukar vara. Den högsta hastigheten är på 60 Mbit/s vilket (än så länge) räcker gott och väl för de flesta användare. ADSL är ett bra alternativ för dig som inte har möjlighet att skaffa ett fast bredband via kabel.