Kontantkort

Kontantkort finns såväl till mobiltelefoner som mobilt bredband, det är en flexibel men oftast lite dyrare lösning än abonnemang. Det här är det enda alternativet för dig som inte får teckna ett abonnemang, till exempel om du är under 18 år eller har betalningsanmärkningar, men även för andra kan det bara ett bra val, det beror på hur man använder sin mobil och sitt mobila bredband.

Fördelar med kontantkort för bredband

  1. Bra vid oregelbunden användning. Om du bara använder ditt mobila bredband någon gång ibland är kontantkort förmodligen ett bättre alternativ än ett abonnemang. Hos många mobiloperatörer kan du ladda ditt kontantkort bara för en dag eller en vecka och utnyttja den datamängd som ingår. Det finns även operatörer som erbjuder laddningar som inte är tidsbundna och som du fyller på när datamängden är slut.
  2. Enklare att byta operatör och prisplan. Kontantkort för bredband har ingen bindningstid vilket gör att du kan byta prisplan och operatör (om modemet inte är låst till en viss operatör) precis när du vill.
  3. Om du vet att du inte kommer att använda ditt mobila bredband under en period, till exempel under några veckor kommande månad för att du ska utomlands, behöver du såklart inte fylla på ditt kontantkort innan du använder det igen.

Nackdelar

Oftast är det dyrare att använda ett kontantkort än ett abonnemang om du använder ditt mobila bredband regelbundet. Abonnemangens prisplaner brukar vara billigare eller så får du en större datamängd.

Fördelar med kontantkort för mobilen

  1. Om du väljer ett kontantkort med saldo istället för ett abonnemang med saldo får du bättre koll på dina utgifter och riskerar inte att drabbas av skyhöga mobilräkningar. Idag finns det emellertid abonnemang med fast pris som också förhindrar detta.
  2. Enkelt att byta prisplan och även operatör om mobiltelefonen är olåst.

Nackdelar

Nackdelen med kontantkort är att dess prisplaner inte brukar vara lika fördelaktiga som de prisplaner ett abonnemang har. De är ofta dyrare och ger dig inte lika stor datamängd som ett abonnemang gör.

Så fungerar kontantkortet

  • Själva kontantkortet brukar vara helt gratis, ibland är det till och med tankat med ett litet belopp.
  • Du kan byta prisplan varje gång du laddar ditt kort på nytt.
  • När saldot eller tidsperioden börjar ta slut kan du ladda kontantkortet direkt på operatörens hemsida, med värdebevis, på din internetbank eller via en app.
  • Hos vissa operatörer kan du se till att kontantkortet laddas automatiskt en gång i månaden eller när saldot tar slut.