Mobilabonnemang för barn

Mobiltelefoner blir idag allt vanligare längre ner i åldrarna. Faktum är att det kan vara ett bra sätt att kommunicera med sitt barn. Att barn glömmer bort tiden och stannar kvar lite extra i parken eller får en plötslig impuls att förflytta sin lek till en annan plats är sällan ovanligt och då kan en mobiltelefon göra det enkelt för föräldrarna att kunna nå sitt barn om det skulle vara något. Dessutom kan barnet själv ringa och meddela om planerna skulle ändras.

Idag har även de flesta smartphones en smart GPS-funktion som gör att du kan se exakt vart ditt barn befinner sig, vilket garanterat kan kännas som en trygghet för många oroliga föräldrar. Men vad gäller egentligen när det kommer till mobilabonnemang för barn? Vad bör man som förälder tänka på och är ett kontantkort ett bättre alternativ? Dessa frågor ska vi titta närmare på i denna artikel.

Mobilabonnemang för barn – så funkar det

När det gäller att teckna ett abonnemang till ett barn så är det du som förälder som måste göra detta. Det är nämligen inte möjligt att själv teckna ett mobilabonnemang om man är under 18 år. Ett mobilabonnemang tecknar du mycket enkelt direkt på operatörens hemsida, efter att du fyllt i både ditt barns och dina uppgifter. Detta går både snabbt och enkelt.

Det som är viktigt att komma ihåg, men som egentligen är ganska uppenbart, är att det är du som förälder som kommer hållas ansvarig för allt det som mobiltelefonen används till i fortsättningen.

Kostnadsspärr håller koll på räkningarna

Skulle det vara så att din familj ofta åker på semester utomlands kan det vara smart att se över om en kostnadsspärr behövs till ditt barns mobilabonnemang. Denna spärr som läggs in av din operatör hindrar ditt barn ifrån att surfa, ringa eller sms:a för mer än en viss summa. Denna summa bestämmer du själv och skulle barnet komma upp i det tak som du angett fungerar det helt enkelt inte att använda mobilen för samtal, meddelanden eller surf längre.

Vi är alla bekanta med hur dyrt det kan vara att använda sin mobil utomlands och därför kan denna kostnadsspärr vara en god ide om man vill hålla nere sitt barns mobilräkningar. Med hjälp av en kostnadsspärr kan man med andra ord spara en hel del pengar. Självklart kan du även införa en kostnadsspärr inom Sverige om du skulle vilja. På så sätt har du alltid full kontroll på hushållets mobilräkningar, något som kan vara bra om man till exempel lever efter en striktare budget.

Undvik internets faror

Internet har på bara några år vuxit till att bli i princip ändlöst. Här går det att hitta i princip all information du än söker. Tyvärr har internet även sina mörka sidor med innehåll som inte alls lämpar sig för barn. Dock är det sällan som dessa hemsidor har några spärrar och det är mycket enkelt att hamna helt fel när man surfar.

Därför kan det vara bra att köpa till ett så kallat säkerhetspaket, eller föräldrakontroll som det också heter, när du tecknar ett abonnemang till ditt barn. Med hjälp av detta verktyg får du som förälder möjlighet att blockera samtal (till exempel samtal som kostar eller utlandssamtal) och du kan även blockera hemsidor som innehåller olämpligt material. Det är även möjligt att radera barnets mobilnummer ifrån söktjänster online. Detta för att förhindra att numret hamnar i fel händer.

Kontantkort eller mobilabonnemang?

Huruvida ett kontantkort eller ett mobilabonnemang är det bästa alternativet för ditt barn är helt upp till dig. Ett kontantkort kan hålla nere kostnaderna på ett smidigt sätt, eftersom barnet endast kan använda den summa som kortet är laddat med, men använder du dig av en kostnadsspärr när du tecknar ett mobilabonnemang är resultatet i princip detsamma. Skillnaden är då istället att du regelbundet måste ladda kontantkortet med pengar medan ett mobilabonnemang sköter sig självt.

Väljer du ett kontantkort slipper du även bindnings- och uppsägningstider, samtidigt dyker det upp allt fler mobilabonnemang som saknar dessa krav. I grund och botten handlar det helt enkelt om vad du som förälder föredrar.