Mobilt bredband 5G

Runt år 2020 är det tänkt att nästa generations mobila bredband ska rullas ut, alltså 5G. Med 5G kommer du kunna surfa betydligt snabbare både med din dator och mobiltelefon, och med surfplattan också såklart. Men 5G ska också lägga grunden för en massa andra användningsområden, t ex navigering av självkörande bilar.

Även om det är ganska lång tid kvar tills 5G-projekt är i hamn har man faktiskt kommit en ganska bra bit på vägen redan. Under 2016 kommer teleoperatören Verizon i USA att testa 5G i skarpt läge och 2017 är det tänkt att 5G ska vara tillgängligt för kommersiellt bruk i begränsad skala. Det är tänkt att Verizons 5G ska nå hastigheter på 3 – 5 Gbit/s, alltså en hastighet som är 30 till 50 gånger snabbare än det snabbaste 4G-nätet idag och flera gånger snabbare än dagens snabbaste fiberbredband.

Så kommer 5G att se ut

  • Bandbredden och hastigheten ska vara 10 – 100 gånger högre än för 4G. Vi snackar alltså om hastigheter på 1 – 10 Gbit/s (1000 – 10 000 Mbit/s)! Nåja, självklart är det de teoretiska hastigheterna man syftar på men det lär ju räcka hur långt som helst ändå. Om vi tittar på 4G brukar den teoretiska hastigheten ligga på 100 Mbit/s och den faktiska på 30 – 50 Mbit/s, så om ditt framtida 5G har en teoretisk hastighet på 3 Gbit/s är det mycket möjligt att du når 1 – 2 Gbit/s och det är ändå snabbare än dagens allra snabbaste fasta bredband.
  • Kortare svarstider. När du gör ett kommando på din dator eller mobil tar det någon bråkdels sekund innan dagens 4G-nät svarar på kommandot, denna svarstid ska minskas till en tjugondel. Detta är viktigt för de industrier och bilar som kommer att använda sig av tekniken.
  • Stabilt. Det är lite si och så när det gäller stabiliteten hos dagens 4G-nät, det är inte alls lika stabilt som de flesta fasta bredband är idag. Tanken med 5G är att det ska bli minst lika stabilt som det allra stabilaste fasta bredbandet är idag, vilket också är viktigt för industrin och självstyrande bilar. Och naturligtvis är det även en fröjd för oss vanliga användare.
  • Bättre täckning. Du känner säkert till att både 3G- och 4G-nätet inte funkar på alla platser, t ex på vissa tunnelbane- och tågsträckor och i vissa delar av Sverige, men så ska det inte vara med 5G. Då är det meningen att man ska få kontakta med 5G-nätet var man än befinner sig.