Mobilt bredband

Alltfler svenskar skaffar ett mobilt bredband, antingen som ersättning för det fasta bredbandet eller som komplement. Vi på operatörer.se anser du i första hand bör använda ett fast bredband i hemmet och ett mobilt bredband när du inte har tillgång till ditt fasta bredband. Nu har förvisso de mobila bredbanden blivit riktigt snabba och stabila, så om du tycker att du inte har råd med både och kan ett mobilt bredband räcka långt.  Trots det är det fortfarande så att de mobila bredbanden inte är fullt lika snabba och stabila som ett genomsnittligt fast bredband.

Mobilt bredband med 3G

Med ett mobilt bredband som använder sig av 3G-nätet kan du nå teoretiska hastigheter upp till 32 Mbit/s. Den faktiska hastigheten brukar ligga på ungefär hälften, men det beror på hur nära 3G-masten du befinner dig. Det här kanske inte låter så snabbt, men faktum är att det inte är speciellt långsamt och funkar utmärkt för vardagssurf. Du kan till och med streama film med denna hastighet, men det funkar ingen vidare om du vill streama högupplösta filmer.

Mobilt bredband med 4G

Med ett 4G-bredband får du en teoretisk hastighet på 80 Mbit/s, vilket i praktiken brukar betyda att du kan nå hastigheter på 20 – 50 Mbit/s. Det är ändå mycket bra. Det innebär att du snabbt kan ladda ner stora filer, spela krävande spel online och titta på HD-filmer. Om du skaffar ett mobilt bredband med 4G bör du emellertid ha koll på hur stor datamängd du använder eftersom alla mobila bredband med 4G har en begränsning när det gäller datamängd. Så om du ofta laddar ner stora filer och streamar högupplösta filmer bör du använda dig av ett fast bredband istället.