Skydda dig mot identitetsstöld

Smartphones, datorer och surfplattor är numera en del av vår vardag. Vi har mycket att vara tacksamma över i och med denna tekniska utveckling, men den har även fört med sig en del ökade risker. Eftersom vi har mycket viktig information i våra mobila enheter, kan det uppstå stora problem om du skulle bli utsatt för stöld.

Många använder inte bara sin mobila enhet för att kommunicera utan använder sig av internetbanker, mobilt bank-ID och appar som Swish för transaktioner av pengar. Skulle någon hacka sig in på dessa verktyg kan det därför bli en dyr räkning för dig.

Här listar vi på Operatörer.se några värdefulla tips för dig som vill minska risken att bli utsatt för identitetsstöld.

Håll ett vaksamt öga på mailen

Ibland händer det att det trillar in främmande e-post. Avsändaren kan ha ett riktigt namn och verka trovärdig, men titta noga innan du öppnar dessa mail. Ofta brukar du kunna avgöra med hjälp av ämnet på mailet om det är ”äkta”.

Ett vanligt exempel kan vara att du vunnit en stor summa pengar. Öppna inte dessa mail eftersom de kan innehålla virus som infekterar din dator och i värsta fall kan kopiera inloggningsuppgifter på olika sidor.

Variera dina lösenord

Många använder sig av samma lösenord på majoriteten av de sidor de besöker, vilket är ett stort misstag. En anledning till att man gör såhär är att man inte vill riskera att glömma bort alla olika lösenord.

Var noga med att variera dina lösenord med bokstäver, tecken och siffror. Skulle du oroa dig för att glömma bort dem, kan du använda istället använda dig av en liten skrivbok som du har i hemmet där du skriver upp alla koder till olika sajter och tjänster.

Virussmittade appar

Nya appar lanseras ständigt och det är inte ovanligt att även dessa kan innehålla olika typer av virus som hackar sig in på din smartphone eller surfplatta. Ett bra sätt att försöka identifiera en bluff är att kontrollera:

  • Om appen har tidigare recensioner eller betyg. Skulle appen helt sakna dessa bör du se dig om efter en liknande app.
  • Appens beskrivning. Finns det ingen beskrivning alls eller är den mycket kort, med stavfel, bör du vara försiktig.

Var försiktig med person- och kontouppgifter

Via mail kan det ibland komma post som begär att du skickar in vissa personliga uppgifter. Även detta kan vara ett försök att komma åt din identitet eller ditt bankkonto. Var misstänksam med alla typer av mail som begär detta och kolla en extra gång med det företag eller myndighet som kräver dessa uppgifter.

Oväntade kreditupplysningar

Får du information om att ett företag tagit en kreditupplysning på dig som du inte är medveten om är det en varningsklocka. Kanske har något kommit åt din identitet och tagit ett lån eller någon annan kredit i ditt namn. Ofta kommer dessa informationsbrev via post och när du mottagit dem kan krediten eller lånet redan blivit beviljat.

Numera finns det tjänster som snabbt ger dig information via din mobil eller mail då någon nyligen tagit en upplysning på dig. Använder du en sådan tjänst har du mycket större chans att stoppa lånet eller krediten i tid.

Personnummer och identitetshandlingar

Internet är stort och du bör alltid vara noggrann med vart du lämnar ut ditt personnummer. Det är självklart inte alltid enkelt när man vill handla online, men ha som vana att kontrollera om sidan du handlar ifrån verkar vara pålitlig.

Tappar du bort en handling som bevisar din identitet, som körkort eller pass, bör du snabbt anmäla detta till polisen och även till kreditupplysningsbolag.