Snabbt bredband

Det finns som bekant flera olika sorters bredband att välja på: mobila bredband, fast bredband via telejacket (ADSL) och fast bredband via datajacket. Innan vi går in på hur snabbt bredband du egentligen behöver tänker vi på operatörer.se först visa dig hur snabba dessa bredband är.

Så snabba är bredbanden

  • Mobilt bredband. Mobilt bredband med 3G ger dig en hastighet upp till 32 Mbit/s men den faktiska hastigheten brukar oftast ligga på 10 – 20 Mbit/s. Mobilt bredband med 4G ger dig en teoretisk hastighet på 80 Mbit/s och den faktiska hastigheten brukar ligga på 20 – 40 Mbit/s för de flesta användare.
  • ADSL. ADSL (bredband via telejacket) ger dig en maximal hastighet på 60 Mbit/s. Om din telefonlina är bra kommer du förmodligen ligga väldigt nära 60 Mbit/s.
  • Bredband via datajacket. Den mest förekommande hastigheten för ett fast bredband är 100 Mbit/s och du kan få ett bredband som har en hastighet på upp till 1000 Mbit/s om du använder dig av bredband fiber.

Så vilken hastighet behöver du?

  • 10 – 32 Mbit/s funkar hur bra som helst för surfande, gejmande, filmstreaming i full HD och streamad musik om du bara surfar på en enhet, alltså på en dator, en surfplatta eller en mobiltelefon. Om ni har flera datorer, mobiltelefoner och surfplattor i hushållet som samtidigt använder sig av samma internetuppkoppling bör du välja en snabbare hastighet än 10 – 32 Mbit/s.
  • 60 Mbit/s funkar även bra om ni är flera som använder er av samma internet samtidigt.
  • 100 – 250 Mbit/s funkar för allt, även om ni är många som surfar, spelar och streamar HD-TV samtidigt. Passar även perfekt för dig som ofta laddar ner riktigt stora filer och som är lite otålig.
  • 1000 Mbit/s är den absolut högsta hastigheten i nuläget. Det är egentligen inget du behöver skaffa idag, men kan vara en bra framtidsförsäkring eftersom internet blir alltmer krävande. Även om du har ett fast bredband på 1000 Mbit/s så laddas hemsidorna och filerna oftast inte ner snabbare än när du har ett bredband på 250 Mbit/s. Anledningen till det är att servrarnas internetuppkoppling (som filerna och hemsidorna ligger på) sällan har en uppladdningshastighet som överstiger 250 Mbit/s. En fil eller en hemsida kan aldrig laddas ner snabbare än vad dessa servrars internetuppkoppling är, och om servern dessutom är långsam spelar det ingen roll hur snabbt internet du har.

Som du ser behöver man sällan ha ett extremt snabbt bredband, vilket är bra för då får du flera operatörer att välja på när du ska skaffa bredband.