Spara på surfen

Är du trött på det där tråkiga sms:et som meddelar att din surf har tagit slut alldeles för tidigt innan månadsskiftet? Att köpa till lite surf hit och dit kan bli en dyr historia när mobilräkningen kommer i slutet på månaden.

Appar utvecklas ständigt och du som använder dig av sociala medier regelbundet kanske har märkt att många videoklipp numera laddas automatiskt utan att du ens behöver be om det. Detta är en av de stora tjuvarna när det gäller en surfmängd som verkar ta slut alldeles för fort. Visste du dessutom att många program arbetar i bakgrunden på din mobil utan att du ens märker det?

Här kommer några värdefulla tips för dig som känner dig rånad på surfen

• Var noga med att stänga ner de appar som du inte använder. Det drar inte bara massa onödigt batteri att ha dem arbetandes i bakgrunden utan tar också massa data, helt i onödan.

• Undvik att titta på filmklipp om du inte är uppkopplad mot ett trådlöst nätverk. Detta kan dra otroligt mycket surf, särskilt om det är längre videoklipp med hög upplösning.

• Stäng av automatiska uppspelningar på Facebook och Instagram. Detta kan du göra genom att gå in på appen och vidare till inställningar/alternativ. Dina videoklipp kommer endast starta om du själv vill det.

• Uppdatera appar endast när du är ansluten till ett wi-fi. Du kan stänga av de automatiska uppdateringarna (eller anpassa dem att endast uppdatera vid en trådlös internetanslutning) på Google Play om du har en Android och via inställningar om din mobil är av märket Apple.

• Stäng av mobildata för de appar som du inte använder dig av eller de som drar extra mycket då du vill spara. Detta gör du enkelt genom mobilens inställningar för data eller mobilnät.

• Stäng av mobilens dataroamig. Detta är den inställning som automatiskt kopplar om dig till andra nätverk när du själv har dålig täckning eller inte har någon täckning alls. Extra viktigt är att stänga av roamingen då du reser utomlands om du inte vill sluta upp med skyhöga räkningar. Gå in på din telefons inställningar för närverk för att stänga av.

• Spara surf och batteri genom att stänga av bakgrundsuppdateringar. Detta gör du på inställningar och sedan dataanvändning/bakgrundsuppdatering.

• Många använder ofta sin telefon till att lyssna på musik. Musiktjänster som Spotify är riktiga surfslukare om du inte laddat ner dina musiklistor i förväg. Försök att ladda ner listor när du är uppkopplad till ett wi-fi och gör dem sedan tillgängliga offline så sparar du massvis med värdefull surf.