Tilläggstjänster

När du binder dig till ett abonnemang eller använder dig av ett kontantkort får du faktiskt tillgång till mer än bara samtal, surf och sms. Många mobiloperatörer idag erbjuder ett stor utbud av andra bra tjänster som kan underlätta ditt mobilanvändande.

Operatörer.se ska nu berätta lite mer om dessa och hur de kan gynna dig.

Fyll på surfen

Det allra vanligaste när du använder dig av ett mobilabonnemang är att en viss mängd surf ingår. Låt säga att du får tillgång till 3 gb surf per månad. Tyvärr är det ju så att ibland surfar vi mer och ibland mindre och då och då händer det att surfen tar slut innan månaden är slut. Då finns det möjlighet att fylla på surfen genom ett enkelt sms eller på ditt abonnemangs hemsida.

Om du till exempel har ett abonnemang hos Halebop, får du ett sms som talar om att din surf är slut och att du nu kan välja att köpa till antingen 0,5 gb, 3 gb eller 6 gb för en viss summa. Detta gör du genom ett snabbt sms och får extrasurfen direkt.

Röstbrevlåda

Att få möjligheten att kunna lämna ett meddelande hos den person du ringer om den inte svarar är alltid bra och denna tjänst brukar vanligtvis vara kostnadsfri. Här kan du tala in ditt eget personliga meddelande till den person som inte får tag på dig och sedan blir du informerad, via sms, om att du har ett nytt meddelande i din röstbrevlåda.

Tycker du att denna tjänst är onödig eller stör dig kan du såklart ta bort den.

Ring billigare till utlandet

Har vi inte alla någon gång oroat oss över de dyra minuter som tickar på medan vi ringer till Sverige ifrån utlandet? Det finns faktiskt tilläggstjänster som kan erbjuda dig en billigare utlandstaxa utan att det blir dyrare att ringa inom Sverige.

Telenor till exempel, kan erbjuda dig en tjänst som heter Dagspass EU, vilket dig ett fast pris (79 kr) att ringa, surfa och smsa för per dag inom EU. Telia har nyligen sänkt sina roamingpriser inom EU, så är du kund hos dem är priserna i nuläget 74 % lägre än tidigare.

Dolt telefonnummer

De flesta mobiloperatörer ger dig den kostnadsfria möjligheten att själv bestämma om du vill ha ett dolt nummer eller inte. Detta innebär att numret inte listas på nummersökningstjänster som Eniro eller Hitta. Dessutom är inte ditt nummer synligt på den telefon du ringer till.

Just den sistnämnda funktionen brukar du oftast enkelt kunna ställa in på din telefons inställningar också eller bara genom att slå en viss kod innan du gör ditt samtal.

Nummerpresentation

En nummerpresentatör ingår alltid när du binder ett abonnemang eller skaffat ett kontantkort som visar vilket nummer som ringer på din display. Har personen som ringer dig valt att ha ett dolt nummer kommer det dock inte synas.

Ett litet tips för dig som stör dig på telefonförsäljare. Det finns en mängd olika appar som kan antingen blockera säljsamtal eller åtminstone visa på din display om det är en försäljare som ringer.

Missat samtal

Detta är också en kostnadsfri tjänst som de flesta abonnemang och kontantkort erbjuder. Skulle någon ringa till dig och inte få tag på dig visas det alltid på din display. Har din mobil varit avstängd får du oftast en notis efter att du slagit på telefonen.