Utlandssamtal

I denna lilla guide ska operatörer.se visa dig hur du ringer billigt till utlandet och hur du ringer som billigast när du befinner dig utomlands.

Ring billigt till utlandet

Om du ringer från Sverige till utlandet och har ett vanligt mobilabonnemang blir det ganska dyrt, för att inte säga mycket dyrt. Hos exempelvis Tre och Telenor kostar det ca 3 – 5 kr/min att ringa inom Europa eller till USA och ännu mer till vissa andra länder. Förklaringen till det är att de vanliga abonnemangen är anpassade för att användas inom Sverige, men det är inte okej om man ofta ringer till ett annat land.

Det finns såklart en lösning på det här hos de flesta operatörer. Du kan skaffa ett tilläggspaket som gör de billigare att ringa till ett visst land, en viss region eller till hela världen. Det finns två olika alternativ:

  • Utlandspaket med fast pris. Vissa operatörer erbjuder paket med fast pris till en mängd olika länder. Om du ofta ringer till USA kan du välja ett abonnemang med fast pris som gäller för just USA och då kan du ringa 1000 minuter under en månad. Observera att du kan använda detta paket samtidigt som du har ett vanligt paket för samtal inom Sverige.
  • Utlandspaket med saldo. Exempelvis Tre erbjuder ett tilläggspaket som heter 3 Global som gör att du ringer lika billigt till utlandet som inom Sverige. Paketet kostar bara 29 kr/mån så man brukar ha tjänat in denna utgift efter ett enda samtal.

Ring billigt i utlandet

När du har ett mobilabonnemang och befinner dig utomlands får du betala en roaming avgift utöver den vanliga taxan. När du befinner dig i utlandet och ringer använder du dig nämligen av en annan mobiloperatörs nät och de vill också ha betalt för sin tjänst. Om du t ex ringer till någon i Grekland och själv befinner dig i Grekland betalar du först för samtalet till Sverige som går via den grekiska operatören och sedan betalar du för uppkopplingen tillbaka från Sverige till Grekland. Det här kan bli en dyr affär om du inte väljer något av nedanstående alternativ:

  1. Skaffa ett inhemskt kontantkort om din telefon inte är låst. Det här är det klart billigaste alternativet om du ringer inom det land du befinner dig i, men det blir dyrt för folk i Sverige att ringa till dig, dessutom måste du uppge ditt utländska telefonnummer till din släkt och dina vänner innan någon kan ringa dig.
  2. Skaffa ett tillfälligt utlandspaket som gör det mycket billigare att både ringa till Sverige och ringa inom landet när du befinner dig utomlands.

Obs! I juli 2017 kommer roamingavgifterna att försvinna inom EU vilket innebär att du kommer att kunna ringa med ditt vanliga abonnemang utomlands utan att det kostar dig ett enda öre extra.