Val av surfmängd

När du ska välja bland olika abonnemang eller kontantkort får du välja mellan olika surfmängder, hur många sms och mms du får samt hur mycket du får ringa varje månad. Det kan emellertid vara ganska enkelt att räkna ut på ett ungefär hur mycket du ringer och sms:ar varje månad.

Dock kan det vara lite svårare att beräkna vilken surfmängd som är allra bäst för just dina ändamål eftersom det inte är helt enkelt att veta hur stor surfmängd som går åt i vissa situationer. Kanske tror du att 1 GB surf är mer än nog, men när du väl sätter igång att surfa märker du att 1 GB tar slut alldeles för fort. Eller kanske har du valt en surfmängd på 6 GB men märker att du inte alls behöver så mycket, då du knappt surfar alls.

Nedan ska vi titta på lite olika exempel på hur långt just 1 GB räcker på ett ungefär.

Såhär långt räcker 1 GB surf

  • Streama musik i sammanlagt 15 timmar. Detta motsvarar ungefär 300 låtar (ca 3 minuter per låt).
  • Streama video som till exempel YouTube-klipp i 7 timmar. Detta gäller ej högupplösta klipp.
  • Streama TV eller film i mellan 1 – 3 timmar, beroende på filens storlek.
  • Besöka omkring 1 000 stycken hemsidor.

Om du gör en av dessa punkter ovan kommer du använda slut på 1 GB surf, men förmodligen blandar du dessa olika tjänster. Då kan 1 GB surf räcka till exempel till 5 timmars streamande av musik, ca 2,5 timmars videostreaming och strax över 300 hemsidebesök på en månad. Detta låter inte alls särskilt mycket, men med tanke på alla trådlösa nätverk vi kan ansluta oss till idag kan det faktiskt räcka ändå. Hemma, i skolan eller på jobbet, där du befinner dig större delen av dagarna, ansluter du dig förmodligen till ett Wi-Fi och använder därmed inte din surf.

Svårt att räkna ut exakt hur mycket surf som behövs

Dessa exempel vi beskrev ovan är väldigt generella, då det är svårt att exakt kunna beräkna hur mycket surf som krävs vid olika situationer. Det kan till exempel variera beroende på hur hög upplösning videon du streamar har eller hur stor datamängd som krävs för den musik du streamar. Det kan vara bra att hellre ta en lite större surfmängd till en fast månadskostnad, om du vet att du alltid ligger lite över gränsen på surfen varje månad, än att hela tiden köpa till extra surf.

I dagsläget finns det många möjligheter att kunna uppgradera sitt abonnemang om du skulle märka att den surfmängd du valt inte räcker till. Dessutom finns det operatörer som till exempel Vimla, som ger dig möjligheten att spara den surf du inte använt om du skulle surfa ovanligt lite en månad. Skulle du använda dig av kontantkort är du heller inte bundet till något och kan välja och vraka bland alla de olika surfmängder som erbjuds och testa dig fram tills du hittar det som passar dig bäst.