Vid betalningsanmärkning

Har du råkat dra på dig en betalningsanmärkning? Då är du knappast ensam. Faktum är att ca 600 000 svenskar har betalningsanmärkningar enligt undersökningar som UC (Upplysningscentralen) har gjort. En betalningsanmärkning kan sätta riktigt stora käppar i dina hjul om du till exempel vill ta ett lån, ingå ett hyresavtal eller teckna ett mobilabonnemang.

I denna artikel ska vi titta lite närmare på just mobilabonnemang trots betalningsanmärkning och reda ut vilka alternativ som finns. Vi ska dessutom ge dig några smarta tips på hur du undviker att dra på dig betalningsanmärkningar i framtiden.

Vad är en betalningsanmärkning?

Först och främst ska vi reda ut vad en betalningsanmärkning faktiskt är eftersom det inte alltid är helt enkelt att veta. En betalningsanmärkning får du som följd om dina obetalda räkningar har hamnat på kronofogdens bord. Kanske har du varit slarvig eller lat med dina räkningar eller så har du helt enkelt inte haft råd att betala dem, trots påminnelser och inkassokrav. Till slut hamnar räkningen alltså hos kronofogden.

Låt oss kalla en betalningsanmärkning för en prick i ditt ekonomiska register. Denna prick kommer ligga kvar i tre år och försvåra för dig en hel del vid olika tillfällen, inte minst om du vill teckna ett nyss mobilabonnemang. Det som är tråkigt med detta system är att du kan ha fått din anmärkning för 2 år sedan när din ekonomi var som sämst och även om din ekonomi har ordnat upp sig i dagsläget så spelar detta sällan någon roll. En anmärkning är en anmärkning så länge den finns kvar i ditt register.

Mobilabonnemang trots betalningsanmärkning

Ett moment som kan försvåras vid en betalningsanmärkning är att det kan bli svårare att teckna ett mobilabonnemang. Dock är det långt ifrån omöjligt. Nedan ska vi titta närmare på hur operatörerna kan se på en betalningsanmärkning.

  • En del operatörer är väldigt hårda med att deras kunder inte får ha betalningsanmärkningar. Man väljer istället att hänvisa dem till kontantkortsalternativ.
  • Andra operatörer väljer att göra individuella bedömningar av kundens ekonomi för att se om deras betalningsförmåga är god i dagsläget. Kanske lämpar sig endast vissa tjänster för kunden och inte andra.
  • Många av marknadens nyaste operatörer, som till exempel Hallon, väljer att inte göra någon upplysning på kundens ekonomi. De väljer helt enkelt att lita på sina kunder och ge alla en chans, även de med betalningsanmärkningar. Dessa operatörer uppsägnings- eller bindningstider heller, så märker du att du inte klarar av att betala räkningarna kan du säga upp abonnemanget när som helst.

Med andra ord är det fullt möjligt för dig med betalningsanmärkning att teckna ett mobilabonnemang, så länge du vänder dig till rätt operatör. Jämför olika operatörers villkor för att hitta ett alternativ som passar just din situation.

Så undviker du betalningsanmärkningar

Nedan ska vi ge några snabba och hjälpsamma tips på hur du undviker att dra på dig onödiga anmärkningar i framtiden.

  • Betala alltid dina räkningar i tid. Detta är den största boven när det gäller betalningsanmärkningar och det behöver inte endast handla om att du inte har råd att betala räkningarna, utan du kan lika gärna få en betalningsanmärkning om du är lat och slarvig.
  • Om du märker att du inte har råd att betala en räkning i tid bör du kontakta räkningens ägare snarast möjligt för att komma fram till en passande lösning. Kanske kan ni komma överens om en avbetalningsplan?
  • Viktigast av allt – lev aldrig över dina tillgångar. Köp aldrig något som du inte är säker på att du har råd med och akta dig för spontanköp.